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agriculture extensive en france

Flocks graze principally in southern France on the western and southern fringes of the Massif Central, in the western Pyrenees, and in the southern Alps. LES DERIVES DE L’AGRICULTURE INTENSIVE L’agriculture française est essentiellement intensive c'est-à-dire à forte productivité en utilisant de manière importante des substances chimiques : fertilisants, herbicides et pesticides. These have adversely affected major production areas such as Auvergne, Brittany, Basse-Normandie, Pays de la Loire, Rhône-Alpes, Lorraine, Nord–Pas-de-Calais, and Franche-Comté. In general, herds remain small, although concentration into larger units is increasing. En céréaliculture, par exemple, la taille minimum à viser est de 200 hectares : en France, 6% seulement des exploitations sont de cette dimension. L'agriculture extensive est un système de production agricole qui ne maximise pas la productivité à court terme du sol en ne faisant pas appel à des intrants chimiques, à l'arrosage ou au drainage, mais plutôt aux ressources naturellement présentes sur place. L’AGRICULTURE EN FRANCE, À LA FIN DU XIXE ET AU DÉBUT DU XXE SIÈCLE (1870-1940) : RETARD ET PROGRÈS l’agriculture est au cœur des préoccupations éco. There are few areas of the country where cereals are not grown, although the bulk of production originates in the Paris Basin and southwestern France, where both natural conditions and (in the former case) proximity to markets favour such activity. Vegetables are also grown in the lower Rhône and Mediterranean areas, but a large part of output comes from western France (Brittany) and the southwest and the northern région of Hauts-de-France, where sugar beets and potatoes are produced. L’agriculture raisonnée est surement celle qui a le meilleur rapport qualité/prix avec une production raisonnables et des prix honnêtes. Cattle raising occurs in most areas of the country (except in Mediterranean regions), especially in the more humid regions of western France. L'agriculture extensive utilise peu d'intrants et se pratique sur de grands espaces. The younger mountains and adjacent plains, Gaul and Germany at the end of the 5th century, The shrinking of the frontiers and peripheral areas, Austrasian hegemony and the rise of the Pippinids, The partitioning of the Carolingian empire, The development of institutions in the Carolingian age, The influence of the church on society and legislation, Economy, society, and culture in the Middle Ages (, Economy, society, and culture in the 14th and 15th centuries, The influence of Montesquieu and Rousseau, The French Revolution and Napoleon, 1789–1815, The restoration and constitutional monarchy, The Great Depression and political crises, Society and culture under the Third Republic, The euro-zone crisis and the Socialist resurgence. Fruit production (mainly of apples, pears, and peaches) is largely concentrated in the Rhône and Garonne valleys and in the Mediterranean region. Plus respectueuse et responsable, elle vise à concilier production à hauts rendements et prise en compte de l’environnement et du bien-être animal. L'agriculture extensive : Elle est utilisée dans un but lucratif, tout comme l'agriculture intensive. L’agriculture intensive explique son bas prix grâce à la forte production qu’elle engendre qui permet ainsi d’augmenter ses bénéfices même si les prix sont peu élevés. With more than 57,000 square miles (148,000 square km) of woodland, France possesses one of the largest afforested areas in western Europe, offering direct employment to more than 80,000 people. L'agriculture extensive est un mode d'agriculture dans lequel les rendements sont bas. On distingue généralement plusieurs formes d'agriculture extensive. Farm structures have been modified substantially, and the number of holdings have been greatly reduced since 1955, numerous small farms disappearing. Lidée de lagriculture extensive, dans ce cadre, est liée à lexploitation agricole qui ne cherche pas à maximiser le rendement du sol par lutilisation de produits agrochimiques ou dinfrastructures, mais parie plutôt sur lutilisation des ressources que la nature offre dans la région. By signing up for this email, you are agreeing to news, offers, and information from Encyclopaedia Britannica. Activity is now concentrated in the port of Boulogne in Nord–Pas-de-Calais and to a lesser degree in ports in Brittany such as Concarneau, Lorient, and Le Guilvinic. Together such changes have led to a remarkable increase in output of major agricultural products, but they have also resulted in a large reduction in the number of agricultural workers and the increased indebtedness of many farmers, and the related negative effects on the environment have given rise to the organic farming movement. Vines, fruits, and vegetables cover only a limited area but represent more than one-fourth of the total value of agricultural output. En dehors des exportations, les États-Unis utilisent aussi leurs produits agricoles pour les consommateurs américains. France also is a major world exporter of agricultural commodities, and approximately one-eighth of the total value of the country’s visible exports is related to agriculture and associated food and drink products. L'agriculture extensive ainsi que le développement industriel et des transports, en perturbant les habitats des prairies, ont joué un rôle particulièrement important dans la raréfaction de leur diversité biologique. The industry’s problems are related to its fragmented character and to inadequate modernization of boats and port facilities, as well as to overfishing and pollution. The country’s varied relief and soils and contrasting climatic zones further enhance this potential. Be on the lookout for your Britannica newsletter to get trusted stories delivered right to your inbox. Grâce aux biologistes, aux agronomes, aux constructeurs de machines, aux informaticiens, etc., les méthodes de culture et d'élevage autorisent maintenant de hautes productivités du travail et une grande maîtrise des processus de production – sans qu'on puisse toutefois se prémunir complètement contre certains caprices de la nature, par exemple la succession des sécheresses, l'invasion d'insectes parasites (criquets). Basée sur des systèmes agraires anciens, on la rencontre majoritairement dans les pays du tiers monde. Wheat and corn (maize) are the main grains, with other cereals, such as barley and oats, becoming progressively less important. Une autre agriculture extensive vise la protection voire la restauration de la biodiversité (avec ou sans mesures agroenvironnementales) et cherche notamment pour cela à limiter l'eutrophisation du sol et de l'eau. Rainfall is plentiful throughout most of France, so water supply is not generally a problem. Des efforts considérables réalisés par la recherche découlent notamment la création de varié… Important technical changes have also occurred, ranging from the increased use of intermediate products such as fertilizers and pesticides to the widespread use of irrigation (nearly one-tenth of agricultural land is now irrigated) and the growth of crops within controlled environments, such as under glass or plastic canopies. By the late 1990s there were fewer than 700,000 holdings, compared with more than 2,000,000 in the mid-1950s and more than 1,000,000 in the late 1980s. France is the first agricultural power in the European Union. Areas in which arable farming is dominant lie mostly in the northern and western regions of the country, centred on the Paris Basin. Agriculture employs relatively few people—about 3 percent of the labour force—and makes only a small contribution to GDP—about 2 percent. Permanent grassland is common in upland and mountainous areas such as the Massif Central, the Alps, and the Vosges, although it is also a notable feature of the western région of Normandy. France, Poland and the Netherlands have the highest direct use of energy in agriculture and forestry, between 3 383 and 4 237 kilotonnes. This vast resource is, however, generally underexploited, partly because of the multitude of private owners, many of whom are uninterested in the commercial management of their estates. Elle s'oppose à l'agriculture intensive. En Europe, les zones d'agriculture extensive correspondent aux zones agricoles où la naturalité est la plus élevée, où ont été identifiés des «systèmes agricoles à haute valeur naturelle » par l'Agence européenne de l'environnement[3]. En France quelques outils existent pour favoriser cette modernisation. Dans ce cas le caractère extensif ne se rapporte qu'au sol, la productivité de la main-d'œuvre étant au contraire très élevée. Avec 80.000 tonnes de matières actives commercialisées en 2005, la France est le 3ème consommateur mondial de pesticides et le 1er consommateur européen. On produit peu dans une surface donnée. En France, l’agriculture occupe encore 700 000 personnes soit 2.5% de la population active française. Yet France is the EU’s leading agricultural nation, accounting for more than one-fifth of the total value of output, and alone is responsible for more than one-third of the EU’s production of oilseeds, cereals, and wine. Les données sur l'agriculture en France. The country’s varied relief and soils and contrasting climatic zones further enhance this potential. Elle est plus mécanisée avec souvent une main-d'œuvre limitée. NOW 50% OFF! La persistance de ces formes d'agriculture extensive est liée à différents facteurs : Elle révèle dans certains cas une faible maîtrise du territoire, ou au contraire une gestion (traditionnelle ou moderne) adaptée à la pauvreté ou vulnérabilité de certains sols ou milieu. Traduction de agriculture extensive dans le dictionnaire français-anglais et dictionnaire analogique bilingue - Traduction en 37 langues En 1945 est créée la Fédération nationale du Crédit Agricole1 qui ouvre de nombreux bureaux pour mobiliser l’épargne. Animal-related production accounts for more than one-third of the total value of agricultural output. l’agriculture extensive sur l’environnement dans les PED Augmentation de la population Augmentation des besoins ... En effet, ces successions de cultures justifient de longues périodes d’interculture. du bassin de Londres pour condamner le … Extensivité et protection de l'environnement, Voir le Rapport de l'Agence européenne de l'environnement, Atlas national des cartes des systèmes agricoles à haute valeur naturelle, https://fr.wikipedia.org/w/index.php?title=Agriculture_extensive&oldid=169880747, Portail:Agriculture et agronomie/Articles liés, licence Creative Commons attribution, partage dans les mêmes conditions, comment citer les auteurs et mentionner la licence. Britannica Kids Holiday Bundle! En France, certains groupes d'acteurs tel le syndicat Confédération paysanne prônent le développement d'une certaine forme d'agriculture extensive, considérée comme plus durable, à condition qu'elle préserve l'emploi et le niveau de revenu des agriculteurs. Ici, en raison de l'âge et de l'extrême pauvreté des sols, les rendements à l'hectare sont très faibles, mais le terrain plat et très grandes tailles de ferme signifient les rendements par unité de main-d'œuvre est élevé. Conversely, the major areas devoted to permanent cultivation lie in Mediterranean regions.

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